Skip to main content
  • News
  • 29/04/2021

Natuurlijke materialen

Welke materialen zijn er precies gebruikt en in welke hoeveelheden? Hoe duurzaam zijn deze materialen en kunnen ze hergebruikt worden? Dit weten wij van al onze projecten. Met natuurlijke materialen creëren wij duurzame en gezonde gebouwen met een tijdloze uitstraling.

Bio-based materialen: hernieuwbare grondstoffen

Bio-based materialen zijn materialen die zijn samengesteld uit biomassa van een levende bron en die doorlopend kunnen worden hernieuwd. Bio-based materialen worden steeds populairder omdat het veel duurzamer is dan bijvoorbeeld niet-hernieuwbare materialen zoals aardolie. Zo is het duurzamer om te kiezen voor houten raamkozijnen in plaats van aluminium of een bamboe vloer in plaats van een vloer van PVC.

Als we bio-based materialen vergelijken met niet-bio-based materialen, zijn er een aantal belangrijke voordelen van bio-based bouwen te noemen. Ten eerste zijn bio-based materialen hernieuwbaar. De houtkap moet uit een duurzaam beheerd bos komen, waarbij de bomen teruggeplant worden na houtkap. Aardolie groeit niet terug.

Ook de ecologische voetafdruk van bio-based materialen is stukken lager.

Tot slot zijn bio-based materialen doorgaans biologisch afbreekbaar. Deze materialen komen dus weer in de kringloop van het ecosysteem.

Pure materialen

De materialen die wij gebruiken zijn niet alleen bio-based maar ook puur. Wij gebruiken eerlijke, natuurlijke materialen zoals steen, hout en klei. Wij gebruiken geen plastic-composieten, want deze materialen kunnen niet worden gescheiden en daarom niet worden gerecycled aan het einde van hun levenscyclus.

Deze pure materialen verdienen volgens ons een podium en mogen dan ook in het zicht worden gehouden. Denk aan een houten hoofddraagconstructie. Hout slaat namelijk CO<sub>2</sub> op, want bomen hebben CO<sub>2</sub> nodig om te groeien. Bomen zijn dus als het ware ‘opslagplaatsen voor CO<sub>2</sub>’. Wanneer hout als bouwmiddel wordt gebruikt, blijft de CO<sub>2</sub> gebonden aan het hout en komt het niet vrij in de lucht.

Wij hebben van onze meestgebruikte materialen handige pagina’s gemaakt, waarin we uitleggen wat het is, waarvoor het gebruikt wordt en waarom het duurzaam is.

Materialen paspoort

Van al onze projecten houden wij een materialenpaspoort bij. Dat houdt in dat we precies weten wat de ‘ingrediënten’ van een gebouw zijn. Dit inzicht maakt het mogelijk om duurzaamheid letterlijk te meten.

Ook vertegenwoordigen deze gedocumenteerde gebouwen een financiële materiaalwaarde. Zo voorkomen we dat gebouwen ten onrechte tot een 0%-waarde worden afgeschreven. Demontabele elementen vertegenwoordigen namelijk een waarde en kunnen hergebruikt worden.

Samen met jou bespreken we de voor- en nadelen van alle materialen. Deze materialen vormen gezamenlijk het gebouw. Hierin nemen we de esthetische eigenschappen mee, maar verhelderen we ook de mate van duurzaamheid.