Skip to main content

Natuursteen

Natuursteen is een populair duurzaam bouwmiddel door de lange levensduur en tijdloosheid. Het is al eeuwenlang een geliefd bouwmiddel; denk maar aan het Colloseum in Rome of de Nôtre Dame in Parijs. Een welbekende natuursteen is marmer, maar andere voorbeelden van natuurstenen zijn graniet, kwartsiet, hardsteen, kalksteen, leisteen en travertin. Natuursteen tegels en natuursteen aanrechtbladen zijn voorbeelden van de toepassingen van de meeste natuurstenen.

Verschillende soorten natuursteen

De verschillende natuurstenen hebben verschillende kleuren, voordelen en toepassingen. Zo zijn marmeren tegels in de badkamer of marmeren aanrechtbladen in de keuken nog altijd populair vanwege de luxe uitstraling. Marmer is voornamelijk gemaakt van kalksteen en is ontzettend sterk, wat het perfect geschikt maakt voor aanrechtbladen, vensterbanken of tafelbladen.

Maar natuursteen tegels kunnen ook van graniet gemaakt zijn. Graniet is bestand tegen zuren (in tegenstelling tot marmer), is slijtvast en vrijwel niet vlekgevoelig. Hierdoor kan graniet zowel binnenshuis als buitenshuis worden gebruikt. Ook hardsteen is populair voor vensterbanken en aanrechtbladen. Hardsteen wordt bijvoorbeeld gebruikt voor badkamer tegels, een natuurstenen vensterbank, vijverrand of tuinmeubilair.

Een minder bekende natuursteen is kwartsiet. Het vormingsproces van kwartsiet duurt tienduizenden jaren. De hardheid van deze steensoort maakt het een duurzaam bouwmiddel geschikt voor binnens- en buitenshuis. Daarnaast is er leisteen, die hierop lijkt. Dit is een bijzondere natuursteen die ontstaat wanneer klei onder hoge druk staat. Dit is een proces van miljoenen jaren. De voordelen van leisteen zijn dat het waterbestendig en zurenbestandig is, isolerend werkt, krasgevoelig is, warmte geleidt en makkelijk schoon te houden is. Daarom is het geschikt voor een openhaard of dakbedekking, maar het kan bijvoorbeeld ook in de badkamer, woonkamer of keuken gebruikt worden.

Tot slot is er travertin, een natuursteen die ontstaat wanneer water in kalkrijk water wordt afgezet. Omdat travertin erg gevoelig is voor water, kan deze natuursteen alleen binnenshuis worden gebruikt. Veelgebruikte toepassingen zijn daarom vloeren en trappen.

De duurzaamheid van natuurstenen

Natuursteen gaat ontzettend lang mee en is door de neutrale kleuren en luxe uitstraling tijdloos. De aanschaf van natuursteen is kostbaar en daardoor is de keuze voor een natuurstenen interieur weloverwogen. Dit maakt het een stuk duurzamer dan goedkopere bouwmiddelen.

Ook de manier waarop natuursteen wordt gewonnen is duurzaam. Natuursteen wordt precies zo gebruikt als het in de natuur wordt gevonden. Bij de winning worden groeven gemaakt. De bruikbare natuurstenen worden omgezet tot bijvoorbeeld natuurstenen aanrechtbladen, tafelbladen, tegels en dergelijke, terwijl de onbruikbare stukken worden verpulverd en worden gebruik als wegverharding of bouwmiddelen.

Natuursteen opknappen is in vrijwel alle gevallen wel mogelijk, wat de levensduur verlengt. Zo kan een marmeren vloer opnieuw worden geschuurd om de slijtage van een aantal jaren weer op te knappen. Dit bijschuren en renoveren kan tegenwoordig ook met graniet.

Geïnspireerd of nieuwsgierig? Kom bij ons langs!

Spreekt dit project je aan of heb je hiermee inspiratie opgedaan voor jouw eigen duurzame architectuur project? Wij nodigen je van harte uit om eens langs te komen om te sparren. Neem gerust contact met ons op.