Skip to main content

Wij zijn ExMaterials Architecten: Studio voor Duurzame Architectuur. Wij bouwen voor de toekomst waarbij bio-based materialen, duurzaamheid en gezondheid centraal staan.

ExMaterials duurzaam architecten bureau BNA
Hout Bio-Based constructie materiaal. Duurzame Architectuur

Bio-Based Materialen

ExMaterials legt de nadruk op hoogwaardige afwerkingen, bio-based materialen en een verfijnde detaillering.
De kracht van de architectuur uit zich door een samenwerking van exclusieve materialen, die met zorgvuldig detaillering samenkomen, waardoor een prachtig geheel ontstaat.

Gebouwen hebben een lang leven, dus vinden wij het belangrijk om duurzaam te bouwen. Wij bouwen voor de toekomst met veel aandacht voor de gebruiker, zodat de wensen optimaal vertaald kunnen worden naar een duurzaam ontwerp. Door de toepassing van bio-based materialen creëren wij gezonde, milieuvriendelijke en bovenal indrukwekkende architectuur.

Bio-Based Materialen

Van al onze projecten weten wij exact hoeveel en welk materiaal is toegepast. Zo weten we precies hoeveel CO2 het gebouw opslaat door de houten constructie, maar ook hoe elementen hergebruikt kunnen worden. Wij zorgen ervoor dat zoveel mogelijk elementen gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Naast de grote flexibiliteit in onderhoud of toekomstig hergebruik behouden de elementen hun waarde, waardoor het gebouw niet meer naar een 0% niveau hoeft te worden afgeschreven.

Duurzaamheid

Door toepassing van bio-based materialen met demontabele verbindingen genereren gebouwen een positieve impact op het milieu. Naast dat hernieuwbare grondstoffen CO2 opslaan, kunnen ze met circulaire verbinden eenvoudig aangepast worden om de flexibiliteit van het bouwwerk te bevorderen. Daarnaast wordt het energetisch concept in eerste instantie zoveel mogelijk afgestemd op de locatie, waarbij de zon, licht en lucht worden benut om een energetisch efficient gebouw te realiseren.

Gezondheid

Aangezien we steeds meer tijd binnen doorbrengen, is een goed binnenklimaat enorm belangrijk voor onze gezondheid. Naast voldoende ruimte, licht en ventilatie bepalen de materialen in belangrijke mate het binnenklimaat. Natuurlijk materialen, zoals leem, kalk, hennep en ook hout hebben bijzondere vochtregulerende eigenschappen om een gezonde binnenruimte te realiseren. Chemische isolatie materialen en bijbehorende plastic folies zijn dan overbodig.

BIM toepassing en Virtual Reality beleving

ExMaterials beschikt over diepgaande kennis omtrent de BIM werk methodieken.
Alle projecten worden verfijnt uitgewerkt in 3D, zodat zowel de uitwerking, samenwerking als analyses van het ontwerp haarfijn kunnen worden geanalyseerd.

Naast de traditionele 2D bouwkundige tekeningen, visualisaties en maquettes maken wij gebruik van de Virtual Reality belevingen. De klant kan het gebouw levensecht te ervaren – al voordat deze gebouwd is.
Naast de unieke ruimte beleving, zorgt dit voor een samenwerking met meer wederzijdse betrokkenheid. Ook is het hierdoor mogelijk om voorhand gedegen keuzes te maken omtrent ontwerpbeslissingen. Zo zorgen wij ervoor dat het eindresultaat, zonder verassingen perfect aansluit op jouw wensen en behoeften.

Jochem Alferink

Jochem Alferink

Jochem Alferink MSc (1987) studeerde in 2016 af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven en behaalde een tweede master architectuur aan de Beijing University of Technology.
Voordat hij ExMaterials Architecten oprichtte werkte hij bij KUBUS B.V. als BIM specialist, bij RAU Architecten als technisch architect & Studio Prototype als project architect.
Bij ExMaterials werkt hij met talentvolle architecten samen aan duurzame architectuur met een focus op bio-based materialen. Daarnaast is hij werkzaam op de Hogeschool van Amsterdam als docent BIM (Building Information Model) bij de faculteit Architectuur & Techniek.