Skip to main content

Accoya

Accoya hout is niet bijzonder vanwege de boom die gebruikt wordt, maar vanwege het productieproces. Volgens wetenschappers is het modificatieproces van accoya hout namelijk een effectieve methode om de technische eigenschappen van hout drastisch te verbeteren. Het hout neemt geen vocht meer op, zodat het veel langer meegaat.

Accoya hout behandelen: het acetyleringsproces met azijnzuur

Bij houtacetylering wordt de celstructuur van het hout veranderd door de toepassing van azijnzuur. Hierdoor worden de celwanden als het ware ‘geblokkeerd’ voor vochtopname. Als resultaat neemt het gemodificeerde hout tot 80% minder water op. Accoya hout heeft daardoor minder onderhoud nodig. Ook zorgt deze speciale behandeling ervoor dat schimmels en insecten accoya hout niet herkennen als voedselbron en daarom heb je geen last van termieten of andere houtetende beestjes.

Toepassingen van accoya hout

De accoya hout toepassingen lopen uiteen door de veelzijdigheid van het duurzame bouwmateriaal. Zo wordt accoya hout vaak gebruikt voor raamkozijnen, deuren, gevels, gevelbekleding of terrasplanken. Het is mogelijk om accoya hout zowel ondergronds als bovengronds te gebruiken. Een ondergronds voorbeeld kun je vinden bij het artikel over vogelobservatorium TIJ.

Duurzaamheid van accoya hout

In het bewerkingsproces van accoya hout wordt niets aan het hout toegevoegd dat niet van nature aanwezig is. Dit maakt accoya hout volledig circulair. Het duurzame bouwmateriaal is dan ook Cradle to Cradle Gold Gecertificeerd.

Aan accoya hout wordt een een garantie geboden; voor bovengronds minimaal 50 jaar en ondergronds minimaal 25 jaar. Door deze lange garantie tijd krijgen bossen genoeg tijd om te hergroeien. Andere houtsoorten hebben een veel kortere levensduur in een vochtige buiten omgeving.

Geïnspireerd of nieuwsgierig? Kom bij ons langs!

Spreekt dit project je aan of heb je hiermee inspiratie opgedaan voor jouw eigen duurzame architectuur project? Wij nodigen je van harte uit om eens langs te komen om te sparren. Neem gerust contact met ons op.