Skip to main content

Cross Laminated Timber (CLT)

Cross Laminated Timber (CLT) betekent in het Nederlands ‘kruislaaghout’. CLT hout heet zo omdat het is opgebouwd uit ten minste drie kruislings verlijmde latten, die haaks op elkaar zijn geplaatst. CLT panelen zijn ontzettend sterk en daarom is de toepassing voor zowel vloeren en wanden enorm populair binnen de duurzame architectuur.

CLT houtbouw: verschillende toepassingen

CLT leent zich goed voor utiliteitsgebouwen zoals kantoren en scholen doordat er lage akoestische eisen zijn. Maar een CLT woning is ook zeker mogelijk. CLT hout kan worden toegepast op gestapelde woningbouw, maar daar moet wel rekening worden gehouden met de eisen op het gebied van akoestiek en brandveiligheid. Ook wordt CLT houtbouw vaak toegepast voor grondgebonden woningen, omdat er geen woningscheidende vloeren zijn en de hoogte gering is. Bij CPO woningbouw staat duurzaamheid vaak hoog in het vaandel en daarom kan ook daarvoor CLT hout worden toegepast. Tot slot zien we dat hotels steeds vaker CLT panelen gebruiken.

Waarom is CLT duurzaam?

CLT houtbouw is een duurzame manier van bouwen vanwege de hernieuwbaarheid en herbruikbaarheid van hout. Hout kan namelijk altijd teruggroeien en het is relatief licht, goed te vervoeren en gemakkelijk te demonteren.

Mede door het lichte gewicht en de natuurlijke groei zorgt hout voor een enorme reductie van de CO2 in de atmosfeer ten opzichte van de vergelijkbare constructieve materialen staal en beton.

De schoonheid van hout

Doordat CLT wordt opgebouwd uit kruisgelaagd hout, kan er in tussenlagen hout van esthetisch mindere kwaliteit worden toegepast en aan de buitenkant een mooie laag zonder knoesten of beschadigingen. Het constructief hout kan op deze manier prima in het zicht gelaten worden, waarmee de constructieve wanden een esthetisch fraaie afwerking oplevert.

Het fijne van CLT hout is dat er nauwelijks uitzet, krimp of vervorming plaatsvindt. Ook de enorme sterkte en stijfheid in alle richtingen van de CLT panelen maakt het een fijn lichtgewicht constructiemateriaal materiaal om te werken. Omdat de panelen in de fabriek precies op maat worden gemaakt, al dan niet met de benodigde sparingen voor de leidingen, zal de cascobouw veel sneller gereed zijn dan bij een betonnen constructie. Door de snelheid en nauwkeurigheid van bouwen worden fouten voorkomen en dus kosten bespaard.

Geïnspireerd of nieuwsgierig? Kom bij ons langs!

Spreekt dit project je aan of heb je hiermee inspiratie opgedaan voor jouw eigen duurzame architectuur project? Wij nodigen je van harte uit om eens langs te komen om te sparren. Neem gerust contact met ons op.