Skip to main content

Uitbouw Amsterdam

Als architect destijds werkzaam bij studioprototype in Amsterdam is deze uitbouw ontworpen met veel liefde en passie.

 

Door extra woonruimte aan de tuinzijde te creëren, ontstond het idee om het huis op te delen volgens het aloude principe van een voor- en achter huis.

Door de nieuwe indeling ontstaat een mooie sequentie aan ruimten en beleving van licht naar donker en van donker naar licht. Het licht wordt versterkt door ingreep in vorm van een smalle vide aan de voorzijde van het huis tussen het voormalige boven en beneden huis.

 

  • locatieAmsterdam
  • grootte140m2
  • periode2019-2021
  • statusopgeleverd
  • Architectstudio prototype
  • ontwerp team Jeroen Spee & Jochem Alferink
  • aannemerWAM Groep
  • constructeurCAN Constructie advies Nederland
uitbouw architect

zwaar & massief

De uitbreiding aan de binnentuin oogt zwaar & massief, het traditionele baksteen is opgemetseld in drie functionele zuilen, ze zorgen ervoor dat de transitie tussen binnen & buiten duidelijk voelbaar wordt. Het baksteen van de uitbreiding loopt door in het interieur en wordt gecombineerd met lichte materialen als hout en verschillende soorten aan bijzonder stucwerk, zoals microtopping.

voor- en achter huis

Het woonhuis dateert uit begin 20e eeuw, als onderdeel van een traditioneel gesloten bouwblok met een overweldigende groene oase als binnentuin.

Door extra woonruimte aan de tuinzijde te creëren, ontstond het idee om het huis op te delen volgens het aloude principe van een voor- en achter huis. Dit wordt versterkt door een donkere kern in de vorm van een ruimtelijk trappenhuis. Door de nieuwe indeling ontstaat een mooie sequentie aan ruimten en beleving van licht naar donker en van donker naar licht. Het licht wordt versterkt door ingreep in vorm van een smalle vide aan de voorzijde van het huis tussen het voormalige boven en beneden huis.