Naar hoofdinhoud

Kalkhennep

Kalkhennep is een revolutionair duurzaam bouwmateriaal dat een nieuwe standaard zet voor milieubewust bouwen. Geproduceerd uit een mix van hennepvezels, water en kalk, biedt het een koolstof negatieve oplossing die de ecologische voetafdruk van bouwprojecten aanzienlijk vermindert. Zijn uitmuntende isolatie en vochtregulerende eigenschappen verbeteren bovendien zowel de energie-efficiëntie als het gezonde binnenklimaat van gebouwen. Dit maakt kalkhennep tot een uitstekende keuze voor iedereen die waarde hecht aan milieuverantwoordelijkheid en toekomstbestendig bouwen.

Van hennep tot bouwproduct

Hennep wordt geplant in het voorjaar. De plant heeft weinig tot geen pesticiden of herbiciden nodig, wat het een milieuvriendelijke optie maakt. In Friesland wordt hennep vaak geteeld op landbouwgrond die geschikt is voor de snelle groei van de plant. Hennep groeit snel en kan binnen enkele maanden oogstklaar zijn.
De oogst van hennep vindt plaats in de late zomer of vroege herfst, wanneer de vezels van de stengel op hun sterkst zijn. Voor isolatiemateriaal worden voornamelijk de vezels van de stengel gebruikt, maar andere delen van de plant, zoals de zaden, kunnen ook worden geoogst voor andere doeleinden.

Na de oogst worden de hennepstengels verwerkt om de vezels te scheiden van de houtachtige kern, of ‘shiv’. Dit proces staat bekend als decorticatie. De shiv wordt gebruikt voor de procuctie van kalkhennep wanden en de vezels worden verder verwerkt om ze geschikt te maken voor gebruik als isolatiemateriaal.

De verwerkte hennep, in de vorm van shiv, wordt gemengd met kalk en water om deze geschikt te als toepassing voor kalkhennep wanden. De kalkhennep wanden kunnen zowel opgebouwd worden als geprefabriceerde blokken alsook worden verwerkt met behulp van een tijdelijke bekisting. In het laatste geval ontstaat er een monoliet geheel waarbij de lagenstructuur van de aangestampte vezels zichtbaar blijft.

Koolstof Negatieve Voetafdruk:

Kalkhennep heeft de uitzonderlijke eigenschap dat het meer CO2 absorbeert tijdens de groei en het uithardingsproces dan dat er vrijkomt tijdens de productie en het transport. Dit maakt het niet alleen een duurzame keuze maar draagt ook bij aan de vermindering van broeikasgassen in de atmosfeer, wat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering.

Kalkhennep huis in Friesland, door Werkstatt

Duurzaamheid en Veerkracht

Naast zijn milieuvriendelijke eigenschappen, staat kalkhennep bekend om zijn robuuste bouwkwaliteit. Het materiaal is niet alleen brandwerend, maar biedt ook een natuurlijke weerstand tegen schimmels, ongedierte en rot, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en langetermijnprestaties van bouwconstructies. Deze eigenschappen maken kalkhennep een uitstekende keuze voor duurzame bouwprojecten die gericht zijn op het creëren van veilige, gezonde en langdurige gebouwen.

Uitstekende Thermische Isolatie en Ademend Vermogen:

Kalkhennep biedt superieure isolerende eigenschappen die helpen bij het handhaven van een constante binnentemperatuur, waardoor de energiebehoefte voor verwarming en koeling aanzienlijk wordt verlaagd. Daarnaast zorgt het natuurlijke vermogen van kalkhennep om vocht te reguleren voor een gezond binnenklimaat, waardoor het ideaal is voor het creëren van comfortabele en energie-efficiënte leefomgevingen.

Close-up visualisatie van de capillaire werking van een hennepvezel.

Veelzijdigheid en Esthetiek

Kalkhennep is niet alleen praktisch en duurzaam, maar biedt ook een breed scala aan esthetische mogelijkheden. Het kan worden gebruikt in diverse bouwstijlen, van traditioneel tot modern, en kan afgewerkt worden met verschillende texturen en kleuren. Dit maakt het een veelzijdig materiaal dat kan voldoen aan een breed scala aan ontwerp voorkeuren.

Vragen? neem contact met ons op