Naar hoofdinhoud

Rammed earth

Rammed earth, of aangestampte aarde, is een bouwtechniek die al eeuwen wordt gebruikt, waarbij natuurlijke grondstoffen zoals aarde, klei, zand, grind en soms een kleine hoeveelheid organisch materiaal zoals stro worden samengeperst tot extreem stevige muren. Door zijn eenvoud en het gebruik van lokaal beschikbare materialen, staat rammed earth bekend als een uiterst duurzaam bouwmateriaal. Het draagt bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk door een lage CO2-uitstoot en minimale energieconsumptie tijdens het productieproces.

Rammed earth, of aangestampte aarde, is een veelzijdig bouwmateriaal dat zowel in residentiële als commerciële projecten gebruikt kan worden, dankzij zijn duurzaamheid, esthetische aantrekkingskracht en thermische efficiëntie. In residentiële projecten biedt het een unieke, natuurlijke uitstraling en draagt het bij aan gezonde binnenlucht en energiebesparing, waardoor huizen comfortabeler worden. Commerciële gebouwen profiteren van de lange levensduur en lage onderhoudskosten, evenals de mogelijkheid om een opvallend architectonisch statement te maken dat de aandacht trekt van klanten en bezoekers.

Basis ingrediënten aarde en klei (leem). afbeelding door BC Materials.

van grondstof tot product

De eerste stap is het winnen van de juiste soort aarde die nodig is voor de bouw. Dit gebeurt meestal in de directe omgeving van de bouwplaats om transportkosten en -impact op het milieu te minimaliseren. De aarde moet de juiste verhouding van zand, silt en klei bevatten om de gewenste sterkte en duurzaamheid te bereiken.

Eenmaal gewonnen wordt de aarde gemengd met water om de juiste consistentie te krijgen. Soms worden andere materialen toegevoegd om de eigenschappen van het mengsel te verbeteren. Kalk of cement kan worden toegevoegd als stabilisator om de weerbestendigheid en sterkte te verhogen. Organische materialen zoals stro kunnen ook worden toegevoegd om de isolerende eigenschappen te verbeteren.

Het mengsel wordt vervolgens in lagen in een bekisting (een tijdelijke of permanente mal) geplaatst en stevig aangestampt of gecomprimeerd, vaak met behulp van pneumatische stampers of handgereedschap. Dit proces heet “rammen”, vandaar de naam rammed earth. Het rammen verdicht de aarde, waardoor het materiaal uiterst solide en duurzaam wordt.

Afwerking: De afgewerkte rammed earth-structuren kunnen worden gladgestreken, geverfd of onbehandeld gelaten voor een natuurlijke uitstraling. Ze kunnen ook worden verzegeld met een milieuvriendelijke sealer om de duurzaamheid tegen weersinvloeden te verbeteren.

Esthetiek

De esthetische waarde van rammed earth ligt in zijn natuurlijke schoonheid en textuur, die warmte en karakter toevoegt aan elk bouwwerk. Dit bouwmateriaal biedt een rijk palet aan aardetinten – variërend van zacht beige tot diep rood – die harmonieus integreren met zowel landelijke als stedelijke omgevingen. De gestructureerde lagen en patronen die ontstaan tijdens het stampen van de aarde zorgen voor een unieke, tastbare textuur. Rammed earth muren dienen niet alleen als structurele elementen, maar ook als kunstwerken, waardoor architecten en ontwerpers de kans krijgen om met natuurlijke kleuren en vormen te spelen. Deze esthetische flexibiliteit maakt rammed earth een favoriet voor het creëren van ruimtes die zowel visueel aantrekkelijk als ecologisch verantwoord zijn.

Interieur van het schoenenkwartier museum door Civic Architecten, foto door Stijn Bollaert
Interieur van de reconciliation chapel in Berlijn door ZRS architecten

Duurzaamheid

The Chapel of Reconciliation in Berlijn, Duitsland, een prachtig voorbeeld van moderne architectuur die de traditionele rammed earth techniek benut, wat resulteert in een ruimte die zowel esthetisch als functioneel indrukwekkend is.

Vragen? neem contact met ons op