Naar hoofdinhoud

Studio voor duurzame Architectuur

De bebouwde omgeving draagt voor een groot percentage (40%) bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dit kan en moet anders: Met toepassing van bio-based materialen zal het gebouw een positieve bijdrage leveren aan zowel het milieu als een gezond binnenklimaat. ExMaterials is gespecialiseerd in een breed scala aan natuurlijke materialen en laat de schoonheid hiervan altijd tot uiting komen in het architectonisch ontwerp.

Wensen van de klant worden zorgvuldig besproken en gevisualiseerd.
One planet Architectuur
  • Een goed gesprek is een belangrijke voorwaarde voor een geslaagd gebouw. ExMaterials architecten zal de wensen vertalen naar verschillende ontwerpvarianten, die ruimtelijk met behulp van de nieuwste 3D technieken worden gepresenteerd. Stap voor stap worden keuzes gemaakt om tot het gewenste eindresultaat te komen.

  • ExMaterials ondersteunt je in het gehele bouwproces en behoudt het contact met de gemeente voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Voor de meeste ontwerpen heb je een omgevingsvergunning nodig om te kunnen starten met de bouw. Twijfel je of je voor jouw project een vergunning nodig hebt? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

  • De bouw zal uitgevoerd worden door een aannemer, die zorgvuldig geselecteerd dient te worden. ExMaterials zal dit proces in goede banen leiden, door zowel de selectieprocedure als de coördinatie op de bouwplaats te coördineren. Zo bent u er zeker van dat het ontwerp ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt volgens het ontwerp, de begroting en de totaalplanning.

Het kan soms lastig zijn om een ontwerp voor je te zien. Naast bouwkundige tekeningen, brengen wij een ontwerp tot leven met maquettes, 3D modellen en Virtual Reality, zodat het resultaat naadloos zal aansluiten bij de verwachtingen.

BIM & VR

ExMaterials beschikt over diepgaande kennis omtrent de BIM werkmethodieken. BIM staat voor Building Information Model, waarbij het gebouw tot in detail wordt uitgewerkt in 3D, zodat het project ruimtelijk ontworpen, geanalyseerd en gecoördineerd kan worden.

Naast de traditionele 2D bouwkundige tekeningen, visualisaties en maquettes maken wij gebruik van een Virtual Reality belevingen, zodat de klant het gebouw levensecht kan ervaren, al voordat deze gebouwd is. Naast de unieke ruimtelijke beleving, zorgt dit voor een prettige samenwerking met meer wederzijdse betrokkenheid in ontwerpbeslissingen.

BIM & VR

Werkplaats

Onze werkmethode combineert traditioneel handwerk met geavanceerde digitale technologie – een gebalanceerd proces, waarbij creativiteit en technologie elkaar ondersteunen en versterken. In de werkplaats worden plannen uitgewerkt tot fysieke modellen met behulp van 3D-printen, lasersnijden, als ook de traditionele houtbewerking machines en eenvoudig handgereedschap.

Naast de nieuwste 3D ontwerptechnieken vormen fysieke maquettes een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces, waarbij het ontwerp tastbaar wordt en vanuit alle hoeken bekeken kan worden.

Werkplaats

Bio-based materialen

ExMaterials doet onderzoek naar toepassing van biobased materialen in de bouw. Veel natuurlijke producten zijn beter geschikt dan de industrieel vervaardigde producten, maar blijven door bouwtraditie onderbelicht.

Bio-based producten als vlas, houtvezel en hennep hebben naast isolerende eigenschappen een enorm goede vochtregulatie. Vaak is de (juiste) toepassing van natuurlijke materialen een veel gezondere oplossing dan de toepassing van industrieel gefabriceerde materialen.

Alle materialen
Jochem Alferink – Founder ExMaterials

Jochem Alferink MSc (1987) studeerde in 2016 af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven en behaalde een tweede master architectuur aan de Beijing University of Technology.Voordat hij ExMaterials Architecten oprichtte werkte hij bij KUBUS B.V. als BIM specialist, bij RAU Architecten als technisch architect & Studio Prototype als project architect. De bijdrage aan het hoofdkantoor van de Triodos bank en het vogelobservatorium TIJ zijn bepalend geweest voor zijn circulaire visie. Bij ExMaterials werkt hij met talentvolle architecten samen aan duurzame architectuur met een focus op biobased materialen. Daarnaast werkt hij op de Hogeschool van Amsterdam als gastdocent bij de faculteit Architectuur & Techniek.

Vragen? neem contact met ons op