Naar hoofdinhoud
18/04/2024

ARC 19 DETAIL

Een Vogelobservatorium in het Haringvliet dat gemaakt is van een houten File-to Factory Zollinger constructie. Het gebied en het gebouw stimuleert de vogels en hun verblijf

Toelichting winnend ontwerp vogelobservatorium

Vogelobservatorium TIJ in Stellendam door RAU & RO&AD geeft op zeer sprekende wijze blijk van de nieuwe manier van denken waarna de jury op zoek is. Het project is losjes ontworpen, met ruimte voor improvisatie en experiment. De zwaarte van architectonische regels ontbreekt, context en functie hebben de meeste ontwerpbeslissingen bepaald. De tunnel richting het gebouw zorgt ervoor dat bezoekers onzichtbaar blijven en is tegelijk uitgevoerd met extra nestkasten. Waar de kijkgaten moesten komen, is door de vogelaars aangewezen. TIJ past daardoor naadloos in zijn rauwe, natuurlijke omgeving.

Uitreiking ARC 19 Award met Ro&Ad, Jochem Alferink & Thomas Rau

Jury

De jury van de ARC19 Detail Award bestaat uit juryvoorzitter Patrick Koschuch (Koschuch Architects), Frederique van Alphen (cepezed), Alessandra Covini (Studio Ossidiana), Barend Koolhaas en Afke Laarakker (secretaris, de Architect).

ARC19 Awards

De ARC19 Detail Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Detail Award is een initiatief van KUBUS en de Architect.

Vogelobservatorium TIJ in Stellendam, foto door Katja Effting
Vogelobservatorium TIJ in Stellendam, foto door Katja Effting

Vragen? neem contact met ons op

Plan een afspraak in.