Skip to main content

Leemstuc

Leemstuc is een 100% natuurlijk bouwmiddel met vele voordelen. Leemstuc bevat namelijk geen chemische toepassingen, is niet brandbaar, droogt krimpvrij en is dampdoorlatend. Leemstuc bestaat uit zand en klei of leem en is de naam voor een gladde afwerklaag voor binnenmuren. Het is ook een ontzettend duurzaam bouwmateriaal; er worden geen schadelijke stoffen aan het binnenmilieu afgegeven.

Natuurlijke kleurtinten

Leemstuc is verkrijgbaar in een enorm palet aan natuurkleuren. Door de toepassing van bijvoorbeeld stro, hennep, vlas of houtvezels zijn er verschillende texturen te verkrijgen van grof tot fijn, zodat in elke ruimte de gewenste sfeer verkregen kan worden.

Warm in de winter, koel in de zomer

Van nature is leemstuc vocht- en warmteregulerend. Leem slaat de warmte op en straalt dat uit wanneer het weer wat kouder wordt. Deze warmteregulerende werking maakt een woning warm in de winter en koel in de zomer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld beton of kunststoffen.

Vochtregulerende werking van leemstuc

Leem kan condensatie tegengaan doordat het materiaal veel vocht kan opnemen en vermindert zo schimmels. De vochtregulerende werking zorgt er ook voor dat een vochtige ruimte minder klam aanvoelt. Het overtollige vocht wordt opgenomen door de leemstuc. Wanneer de ruimte droger is, wordt het vocht pas weer afgescheiden.

 

Geluiddempende werking

Een ander voordeel is dat leemstuc het geluid dempt. De structuur van het materiaal dempt geluid en reduceert nagalm, zodat er een prettige akoestiek in de ruimte ontstaat.

Geïnspireerd of nieuwsgierig? Kom bij ons langs!

Spreekt dit project je aan of heb je hiermee inspiratie opgedaan voor jouw eigen duurzame architectuur project? Wij nodigen je van harte uit om eens langs te komen om te sparren. Neem gerust contact met ons op.