Skip to main content

Keramiek

Keramiek is een steenachtig materiaal dat wordt gemaakt uit klei. De klei wordt bewerkt, gevormd, gedroogd en gebakken. Keramiek is dus de verzamelnaam voor alle voorwerpen die we van gebakken klei maken. Hierin maken we een onderscheid tussen bouwkeramiek, aardewerk, porselein en technische en vuurvaste keramiek. Vooral in de duurzame bouw is keramiek geliefd omdat het een levensduur van meer dan een eeuw heeft.

Keramiek voorbeelden en toepassingen

Keramiek is sterk, veelzijdig, duurzaam, kleurvast, vormvast en esthetisch. Keramiek kan dan ook worden gebruikt voor zowel bouwproducten als consumptiegoederen. In het industriële proces staat duurzaamheid centraal. Er wordt zuinig gebruikt gemaakt van grondstoffen, energie wordt efficiënt gebruikt, de milieuprestaties zijn goed en de kwaliteit is uitstekend.

Bekende keramiek voorbeelden voor de bouw zijn straatbaksteen, metselbaksteen, binnenmuursteen, dakpannen, keramiek wandtegels en vloertegels. Minder bekende keramiek voorbeelden zijn keramiek sanitair en gresbuizen. Steeds meer mensen kiezen voor keramische gevelbekleding vanwege de unieke uitstraling en isolerende werking. Keramiek is namelijk heel sterk, duurzaam en beschikbaar in verschillende kleuren of uitstralingen.

Waarom is keramiek duurzaam

Keramische bouwmaterialen hebben een levensduur van meer dan een eeuw, zonder onderhoud. Hierdoor is het grondstofgebruik in alle levenscyclusfasen efficiënt. Keramiek is bestand tegen zware weersomstandigheden en chemische belastingen. Daarom zijn keramische bouwmaterialen een veelgemaakte duurzame keuze in de bouwsector.

Bij keramiek is uitstekende duurzaamheid gegarandeerd omdat het niet verkleurt, vrij is van schadelijke stoffen, opgewassen is tegen verschillende weersinvloeden en vormvast is. De isolerende capaciteiten van keramiek dragen ook nog eens bij aan de duurzaamheid, omdat er geen warmte of koelte ontsnapt.

Geïnspireerd of nieuwsgierig? Kom bij ons langs!

Spreekt dit project je aan of heb je hiermee inspiratie opgedaan voor jouw eigen duurzame architectuur project? Wij nodigen je van harte uit om eens langs te komen om te sparren. Neem gerust contact met ons op.