ExMaterials | Updates | Vogelobservatorium TIJ Skip to main content
  • Interview
  • Updates
  • 10/04/2022

Ontwerpproces met Vincent & Elke

Een uniek plekje in een mooie groene omgeving creëren, om zelf te vertoeven én als belegging voor het pensioen. Geen 13 in een dozijn vakantiehuisje maar een luxe vakantiewoning met betere materialen. Dat was de wens van ondernemers Vincent en Elke Lagerweij. Eind 2021 was het moment daar: de vakantiewoning in Halle was af. Meer over het eindresultaat kun je lezen op deze pagina. Voor dit artikel interviewden we de trotse eigenaars, om meer te weten te komen over het proces en de ervaring.

Familie Lagerweij bij de net opgeleverde vakantiewoning

De wens voor het project

Er zijn genoeg vakantiewoningen en parken vol met standaard vakantiehuisjes. Dat wilden Vincent en Elke anders. Met hun vakantiewoning wilden zij een kleiner concept neerzetten, met een luxer niveau. Hiermee focussen zij zich op het hogere segment. Zij deden inspiratie op in het buitenland, tijdens hun eigen vakanties.
Dat luxe gevoel dat zij in vakantiehuisjes kregen, dát wilden zij overbrengen.

 

De vakantiewoning is Halle is niet alleen voor de verhuur. Ook willen zij hier zelf kunnen genieten met hun drie kinderen. Er moesten dus minimaal 5 slaapplekken zijn: 3 voor de kinderen en 2 voor volwassenen.

De start van het project

Begin 2019 kochten zij het stukje land en kon het ontwerpproces beginnen. Er was één grote uitdaging: de woning mocht maximaal 70 m2 zijn volgens de bestemmingsplannen. Het was dus een uitdaging om een zeer efficiënte indeling te maken, om tóch die 5 slaapplekken te realiseren en een luxe gevoel te krijgen.

Waarom ExMaterials? Vincent en Els hadden gelezen over een jonge architect die een luxe villa had ontworpen. Je leest hier meer over Villa Eekhof. Ze wilden ook de luxe van de ongerepte natuur, net als een comfortabele en energiezuinige woning realiseren.

Het resultaat van de vakantiewoning

In het ontwerpproces is rekening gehouden met de wens om de natuur bij de woning te betrekken en toch privacy te krijgen vanuit de straatzijde. Dit is gerealiseerd door de woning twee gezichten te geven: aan de straatzijde biedt de voorgevel een gesloten karakter met smalle en hoge ramen; aan de achter-/natuurzijde opent het L-vormige volume zich rondom het terras, waarbij grote schuifpuien de binnenruimte en buitenruimte in elkaar over laten vloeien.

voorgevel meer gesloten naar de bosweg
achtergevel open met grote schuifpuien

De materialen zijn zorgvuldig gekozen, om dat luxe gevoel over te kunnen brengen. Er zijn donkere kleuren gebruikt aan de buitenkant zoals een silhouette in het bos. In tegenstelling tot de buitenkant is er een lichte houten binnenafwerking in het interieur en grote raampartijen richting het privéterras. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de detaillering. De subtiliteit van dit ontwerp zit hem in de strak afgewerkt details, waarbij de kozijnen zich achter het metselwerk bevinden en de dakrand eindigt in een scherp overstek. Dat gevoel voor smaak en styling is overigens geen toeval, want Elke heeft een eigen interieurstudio. Het ontwerpen van de vakantiewoning in Halle was dan ook een echte samenwerking, waarbij de krachten werden gebundeld.

 

En dan de slaapplekken. De uitdaging was om ruimtelijkheid te creëren met 1 master bedroom en 3 mogelijke slaapplekken voor de kinderen. Dat is gelukt. Ook is er daklicht bij de kinder slaapkamer, zodat zij ‘s nachts naar de sterren kunnen kijken. Ondanks dat de vakantiewoning slechts 70 m2 is, heeft het een ruimtelijk gevoel en uitstraling, mede door het 5,5 meter hoge plafond met de houten constructieve balken in het zicht. De woning oogt daardoor groot, in het bijzonder in de keuken en de woonkamer, die met elkaar in open verbinding staan.

keuken met open vouwpui naar het terras
interieur woonkamer

Terugblik op het ontwerpproces

De samenwerking verliep soepel, prettig en efficiënt. Het was echt een collaboratie tussen de architect en de ondernemers. Zo heeft Elke meegedacht over hoe het huisje er van binnen uit moet zien en de economische invulling. Voor Jochem lag de focus vooral op de uitvoering van de architectuur, het efficiënt indelen van de ruimte, de materiaalkeuze, de technische tekeningen en de communicatie met de aannemer.

 

Vincent en Elke zijn blij met het proces en het eindresultaat. Een luxe vakantiewoning ontwerpen is één, maar een luxe, unieke, duurzame vakantiewoning ontwerpen met ruimtelijke uitdagingen én een beperkt budget is een tweede. Alle uitdagingen zijn efficiënt getackeld en opgelost, met een prachtig resultaat.

 

Het allerleukste: er komt een tweede vakantiewoning aan in Weert. Deze woning wordt ietsje groter, maar wel met hetzelfde duurzame karakter en de luxe uitstraling. Wij zijn vereerd en enthousiast om weer bij dit project betrokken te zijn.

 

“Jochem is een fijne gesprekspartner en kan goed luisteren.
Hij blijft rustig in alle omstandigheden en neemt de tijd om terug te komen en antwoorden te formuleren.
Doordat hij gedegen en solide is, heeft hij een prachtige vakantiewoning voor ons ontworpen.
Het is extra knap dat het gelukt is om met een beperkt budget toch een luxe uitstraling te realiseren”