Skip to main content
  • News
  • 23/09/2021

Het nieuwe hoofdkantoor van de Triodos bank is ook een materialen bank

In het prachtige landgoed De Reehorst in Zeist bevindt zich het eerste grootschalige 100% houten, verplaatsbare kantoorgebouw, namelijk het hoofdkantoor van Triodos Bank. Voor dit bijzondere gebouw hadden RAU Architects als doel om duurzaam en circulair te bouwen om de CO2 voetafdruk minimaal te houden.

Bijzondere locatie

Landgoed De Reehoost is Zeist kent een rijke historie. Het landgoed bevindt zich langs het spoor tussen Utrecht en Arnhem en werd gesticht in de 19e eeuw. Naast de villa’s, cultuur- en congrescentra, een onderzoeksinstituut en kunstenaarswoningen is dit landgoed in 2020 verrijkt met het hoofdkantoor van de Triodos bank. Deze duurzame bank wilde met het nieuwe kantoor een fysieke uiting voor een ‘nieuwe bouwcultuur’ symboliseren, waarin meer bewustzijn is voor de relatie tussen natuur, cultuur en economie.

Het kantoorgebouw houdt genoeg afstand tot de bomen en respecteert daarmee de leefomgeving, waaronder de vliegroutes van vleermuizen. De hoofdingang van het gebouw ligt op steenworpafstand van treinstation Driebergen-Zeist en de drukke weg die onder het spoor door loopt.

Geïnspireerd door de natuur

De organische vormen van het gebouw smelten mooi samen met de natuurlijke omgeving. Daar is in de compositie rekening mee gehouden: hoewel het gebouw vijf verdiepingen telt en bijna 13.000 m2 is, is het kantoor nooit als volledige massa zichtbaar. Hierdoor oogt het gebouw nooit te groot en past het goed in de omgeving. Rondom het gebouw ontstaan verschillende soorten buitenruimten, die elk een eigen karakter hebben.

Voor de samenstelling hebben de architecten zich laten inspireren door de natuur, het omliggende landgoed en de vliegroutes van de vleermuizen. De houten vloeren, schachten en kolommen vormen een constructie die lijkt op een kathedraal. De drie transparante, uniforme torens vallen meteen op. Deze torens lopen van zuid naar noord en zijn afwisselend met elkaar verbonden op de begane grond, eerste verdieping of tweede verdieping. Dit biedt de bankmedewerkers spectaculair uitzicht op de prachtige natuur, waar in het gebouw zij zich dan ook bevinden.

Duurzame materialen

Het nieuwe hoofdkantoor van Triodos bank is een 100% houten constructie. Het kantoor is gebouwd met CLT (Cross Laminated Timber), gelamineerd hout en onbewerkte houten onderdelen. Dit maakt het gebouw sterk en tegelijkertijd sierlijk en duurzaam. Een deel van het hout is afkomstig uit de buurt om het gebouw zo nog duurzamer te maken. Zelfs de schachten zijn van hout, terwijl die doorgaans van beton zijn.

Deels voor de duurzaamheid en deels voor het esthetische aspect is er binnenin het kantoor weinig afwerking. Zo komt het hout echt goed tot zijn recht. Hooguit werd er een laag olie op het hout aangebracht, als bescherming en tegen de verkleuring. Er zijn zo min mogelijk gipsplaten gebruikt en er is vrijwel geen verf of behang.

Verder zijn in totaal 165.315 schroeven gebruikt, om het gebouw demontabel te maken. Het hoofdkantoor van Triodos bank kan dus worden ontmanteld en verplaatst zonder verlies van materialen, componenten en producten.