Skip to main content
  • News
  • 29/04/2021

Gezondheid

Bij nieuwbouwwoningen wegen de eisen van energiezuinigheid vaak zwaarder dan de gezondheid van het binnenklimaat. Daardoor is een gezond binnenklimaat niet altijd vanzelfsprekend bij nieuwbouwwoningen. Maar gezond bouwen is mogelijk. Met hoogwaardige, natuurlijke bouwmaterialen met vochtregulerende eigenschappen kan een binnenklimaat worden gegeneerd dat zowel energiezuinig als gezond is.

Dampompen bouwmethoden

Binnenlucht is vochtig doordat je kookt, wast, douchet en simpelweg ademt. Vroeger waren de huizen een stuk minder goed geïsoleerd en daardoor kon dit vocht naar buiten ontsnappen door kieren en gaten. Dat gaat nu niet meer en daardoor kan vocht een probleem worden. Zo kan dit vocht rotting en schade veroorzaken. Hoe los je dat op?

Vergelijk een gebouw eens met een regenjas. Als het regent of sneeuwt, blijf jij lekker droog. Maar wat nou als je gaat rennen of het gaat vriezen? Dan loop je het risico om onderkoeld of oververhit te raken. De regenjas ademt niet. Dit vocht kan er niet uit. Zo werkt het ook bij een gebouw. Een veelgebruikte oplossing is het aanbrengen van dampdichte folie. Dit werkt in de praktijk alleen niet altijd. Een kleine lek kan al genoeg zijn om het vocht door de wanden te laten dringen. Alles afplakken is dan niet de oplossing, want dan kan het vocht niet meer weg.

Een Gore-Tex regenjas is daarentegen waterdicht maar heeft ook een groot ademend vermogen. Op deze manier gaat er geen lichaamswarmte verloren. Dit is ook het uitgangspunt voor dampopen bouwen. In plaats van die grote ‘plastic zak’ om een gebouw heen, wordt er dampopen wandopbouw toegepast met natuurlijke materialen. De natuurlijke materialen hebben namelijk een zelfregulerend vermogen voor vocht. Zo is een gebouw natuurlijk ademend en heeft het een gezonder leefklimaat.

Licht, lucht en ruimte

Gezond bouwen gaat verder dan specifieke technieken en materialen. Het gaat ook om het gevoel. In onze architectuur vinden wij het belangrijk dat jij licht, lucht en ruimte kunt ervaren. Natuurlijk licht, gezonde lucht en geordende ruimtes zijn voor ons manieren om gezond te bouwen. Op die manier ontwerpen wij gebouwen waar je je prettig en gezond voelt.

Natuurlijke grondstoffen

Met natuurlijke materialen creëren wij duurzame en gezonde gebouwen met een tijdloze uitstraling. Hierbij gebruiken wij zoveel mogelijk pure, eerlijke en natuurlijke materialen zoals steen, hout en klei. Deze materialen zijn beter voor de gezondheid dan plastic-composieten.

Natuur inclusief bouwen

Ons respect voor de natuur gaat verder dan de materiaalkeuze. Door natuur inclusief te bouwen houden wij rekening met de omgeving van het gebouw en de relatie van het gebouw tot deze omgeving. Onze gebouwen moeten het leefritme van de dieren en planten rondom het gebouw ondersteunen en veraangenamen. Zo verstoren we de biodiversiteit niet maar stimuleren wij deze juist om de gezondheid van het leefklimaat te verbeteren.