ExMATERIALS - Project | Villa Eekhof in Biest-Houtakker, Nederland Skip to main content

Villa Eekhof

Biest-Houtakker, Nederland

2020 - 2021

Aan de rand van een dorp met uitzicht over de uitgestrekte natuur van Brabant, verrijst binnenkort een prachtige, duurzame woning.

Energie positief
Regenwater opvang
Zonnepanelen
CO2 opvang

De wens van de opdrachtgever was om zoveel mogelijk te kunnen genieten van het prachtige uitzicht vanuit zijn woning. Met een bouwkavel gelegen aan de rand van het dorp is er een concept ontwikkeld waarbij de dorpszijde aansluit bij het dorpse karakter en de zuid-west gevel de natuur omarmt door zijn vorm en transparante puien. De PV-panelen zorgen ervoor dat deze woning niet meer energie verbruikt dan het op kan wekken. De villa is met een negatieve EPC score energiepositief.

  • ProjectnaamVilla Eekhof
  • LocatieBiest-Houtakker
  • Jaar 2020 – 2021
  • Statusomgevingsvergunning verkregen
  • FunctieWoning
  • Oppervlakte150m2
  • KlantGeert van Coenen
  • ArchitectExMaterials
  • ConstructeurVan der Leegte Bouwadvies

Pure, natuurlijke materialen

Voor deze duurzame natuurwoning hebben wij gebruik gemaakt van natuurlijke, eerlijke en pure materialen. De houten hoofddraagconstructie is volledig demontabel in het werk opgebouwd met houtvezel als isolatiemateriaal. Dit zorgt naast voldoende isolerende eigenschappen voor een optimaal gezond ‘ademend’ binnenklimaat.

Indrukwekkende energie positieve woning

Villa Eekhof heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van onder de 0. Dit houdt in dat de woning meer energie opwekt, dan dat het verbruikt! Villa Eekhof is energiepositief door geïntegreerde PV-panelen in het dak en de toepassing van het passieve bouwprincipe.

Met behulp van een zeer nauwkeurige zonnesimulatie is het ontwerp helemaal afgestemd op de positie van de zon. Naast de wens van bewoner om in de avond in de zon te kunnen zitten speelt de pergola een cruciale rol om de woning energiepositief te verkrijgen.

In de zomer staat de zon hoger en wordt de warmte geblokkeerd door de pergola vol met bladeren. In de winter staat de zon lager aan de horizon en kan de nuttige warmte de woning toetreden via de glazen puien direct onder de pergola.

Geïnspireerd of nieuwsgierig? Kom bij ons langs!

Spreekt dit project je aan of heb je hiermee inspiratie opgedaan voor jouw eigen duurzame architectuur project? Wij nodigen je van harte uit om eens langs te komen om te sparren. Neem gerust contact met ons op.